Passa al contingut principal

Carme Oriol publica una ressenya del llibre de Laura Villalba, Adelaida Ferré i Gomis: l'art de brodar rondalles, a Estudis Romànics

 El  número 43 de la revista Estudis Romànics inclou una ressenya sobre el llibre de Laura Villalba Adelaida Ferré i Gomis: l'art de brodar rondalles, escrita per Carme Oriol.

Els estudis de literatura popular estan d’enhorabona arran de l’aparició d’un nou treball que contribueix a ampliar el coneixement sobre la matèria i que aporta rigor i novetat. Es tracta del llibre Adelaida Ferré i Gomis, folklorista: l’art de brodar rondalles, obra guanyadora del Premi de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú atorgat l’any 2018 per l’Ajuntament de Bellpuig i que va comptar, com és habitual en aquest premi, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Com tots els treballs premiats en les edicions anteriors, el llibre ha passat a engrandir una col·lecció, la Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú, de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, avui plenament consolidada i de referència en l’àmbit dels estudis de cultura popular. 

En aquest llibre, Villalba aprofundeix en alguns dels aspectes que havia abordat en la seva tesi doctoral i n’amplia d’altres. El resultat és un treball coherent i rigorós que ens aporta novetats importants. D’una banda, ens descobreix una folklorista, Adelaida Ferré i Gomis, fins ara molt poc coneguda, i ens endinsa en la seva biografia. D’altra banda, ens presenta una part de la seva obra com a recol·lectora i estudiosa del folklore; concretament, Villalba se centra en l’estudi de les rondalles que va recollir i que va publicar a la premsa catalana de les primeres dècades del segle xx.

En resum, el llibre de Laura Villalba constitueix un treball de referència en els estudis dedicats a les dones folkloristes. Concretament, reivindica i valora la tasca duta a terme per una d’elles, Adelaida Ferré i Gomis, en les primeres dècades del segle xx, una tasca que va realitzar sota el guiatge del seu mestre, el folklorista Rossend Serra i Pagès. El llibre de Laura Villalba, que traça un recorregut per la vida i l’obra rondallística publicada d’Adelaida Ferré, és, sens dubte, tot un estímul per continuar la tasca de recuperació de genealogies de folkloristes fins ara oblidades.

 


Notícies anteriors

Mostra'n més