Passa al contingut principal

Qui som

L'Arxiu de Folklore és una unitat de recerca del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili de la qual són responsables els professors Josep M. Pujol (1947-2012) i Carme Oriol. Neix com a conseqüència de l’activitat acadèmica duta a terme a la Universitat des que en el curs 1979-1980 van començar a impartir-se estudis d’etnopoètica i folklore a la llicenciatura de Filologia Catalana de la Facultat de Lletres de Tarragona.

L’Arxiu, el primer del seu gènere vinculat a una universitat catalana, va ser creat el 1994 gràcies a un ajut de la URV (URV94-GHI07). Compta amb documents gràfics, sonors i audiovisuals procedents, majoritàriament, d’entrevistes realitzades a les comarques meridionals del Principat de Catalunya i són una mostra abundant i valuosa del folklore de la zona. A l’Arxiu hi predominen, fonamentalment, documents de folklore oral, però en els darrers anys s’hi han incorporat també peces de folklore no oral, en la línia d’estimular la conservació i l’estudi dels nous gèneres sorgits en la societat urbana.

L'equip de l'Arxiu de Folklore està format actualment per Carme Oriol, Àngels Galtés, Tània Muñoz, Mònica Sales, Emili Samper, Sílvia Veà i Laura Villalba.

Equip de l'Arxiu de Folklore (2016-2017): Emili Samper, Albert Oliva, Albert Pardo i Carme Oriol.

Equip de l'Arxiu de Folklore (2015-2016): Carme Oriol, Edgar Cortiella, Emili Samper, Montserrat Vizcarro i Albert Oliva.


Equip de l'Arxiu de Folklore (2014-2015): Alexandre Bataller (professor visitant), Elisabet Subirats, Ariadna Mariné, Carme Oriol, Emili Samper i Èlia Olivan.

Equip de l'Arxiu de Folklore (2012-2013): Emili Samper, Carme Oriol, Laura Villalba, Vicent Vidal, Brigid Amorós, Glòria Albes i Núria Fenoll.


L’activitat realitzada fins ara a l’Arxiu abasta els següents aspectes:
  1. Establiment dels criteris i de les bases teòriques necessàries per a la catalogació dels materials.
  2. Disseny de bases de dades específiques per a l’emmagatzematge i la posterior localització dels documents.
  3. Informatització del fons existent.
  4. Digitalització dels documents sonors.
  5. Edició d’un manual d’Etnopoètica: Introducció a l’etnopoètica. Teoria i formes del folklore en la cultura catalana de Carme Oriol. Valls: Cossetània Edicions, 2002.
El fons de l’Arxiu està format per uns 10.000 documents dels diversos gèneres etnopoètics (rondalles, llegendes, anècdotes, tradicions, acudits, costums, fraseologia, cançons, folklore no oral, etc.). Compta també amb monografies, miscel·lànies, fitxes fraseològiques, cintes de casset, cintes de vídeo i CD.

Els primers anys, amb l’ajut de diversos becaris i becàries, s’hi van anar catalogant, digitalitzant i informatitzant els materials antics fruit del treballs fets per l’alumnat de la llicenciatura de Filologia Catalana i de l’ensenyament de Magisteri entre els anys 1979 i 1994. A partir d’aquest any, l’alumnat ja va disposar d’una base de dades específica, dissenyada pels responsables de l’Arxiu, per tal de fer més fàcil l’emmagatzematge i la gestió dels documents. Mitjançant un model de fitxa estàndard, el treball es presentava ja en suport informàtic i s’incorporava a la base de dades general.

Amb els anys, l’Arxiu ha esdevingut el nucli essencial de la recerca que es du a terme en Etnopoètica, una de les línies del grup de recerca Identitat Nacional i de Gènere a la Literatura Catalana i del Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC), grup consolidat per la Generalitat de Catalunya (2017 SGR 599). La dinàmica investigadora que s’ha dut a terme i l’aposta de la URV per potenciar l’activitat de recerca han permès poder comptar amb un personal tècnic de suport. Així, entre els anys 2000 i 2002 l’Arxiu va comptar amb el suport tècnic de Mònica López, llicenciada en Filologia Catalana, mentre que del 2005 al 2019 el tècnic encarregat de donar suport a les activitats de recerca ha estat Emili Samper, llicenciat i doctor en Filologia Catalana a la URV. Des del mes de gener de 2020 i fins al setembre de 2023 la tècnica de suport a la recerca ha estat Sílvia Veà, llicenciada i doctora en Filologia Catalana a la URV. A partir del setembre de 2023, la tècnica de suport a la recerca és Àngels Galtés, llicenciada en Filologia Catalana i en Publicitat i Relacions Públiques.

Per conèixer amb més detall l'Arxiu de Folklore, podeu llegir l'article de Carme Oriol i Josep M. Pujol: "Recerca i documentació en etnopoètica i folklore: l'Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili" publicat a Estudis Romànics 33 (2011: 325-332) i l'article de Carme Oriol i Emili Samper: "L'Arxiu de Folklore de la URV: 25 anys de recerca i difusió de la literatura popular catalana" publicat a Canemàs 17 (2019: 72-85).

Notícies anteriors

Mostra'n més