Passa al contingut principal

Ressenya de Les rondalles de Cels Gomis a la revista Caramella

El número 33 de Caramella. Revista de música i cultura popular, corresponent als mesos de juliol-desembre de 2015, inclou la ressenya del llibre Les rondalles de Cels Gomis. Edició, catalogació i estudi d'Emili Samper.


La ressenya, escrita per Salvador Palomar, es pot llegir a les pàgines 107-108.

Cels Gomis va aplegar en el transcurs de les seves recerques arreu del país, alhora que treballava en la construcció de ferrocarrils i carreteres, diverses narracions de la tradició oral. Rondalles que ara, Emili Samper ha seleccionat i catalogat. L'obra fou guardonada amb el XXIX Premi de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, atorgat per l'Ajuntament de Bellpuig.
El llibre té un doble interès. Les rondalles de Cels Gomis i Mestre. Edició, catalogació i estudi té una primera part que ens aproxima a la figura de Cels Gomis -força més conegut per la seva activitat com a folklorista que com a divulgador científic o difusor de les idees llibertàries- i el paper de les rondalles en la seva obra. Cels Gomis no va publicar cap llibre específicament dedicat a les rondalles populars. El motiu que apunta Samper és que, malgrat el seu interès pel tema, probablement va considerar que altres autors del moment ja s'hi dedicaven. Cels Gomis intenta, sense renunciar a comparar i anotar versions procedents de diversos indrets, aportar materials nous en els seus treballs.

En aquest mateix número també apareixen ressenyades la Botànica popular catalana (pàgines 104-105) i la Zoologia popular catalana (pàgines 109-110) de Cels Gomis. En tots dos casos Salvador Palomar n'ha escrit la ressenya.

Notícies anteriors

Mostra'n més