Passa al contingut principal

Carme Oriol publica un article sobre llegendes urbanes a la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l'IEC

 Amb el títol «La llegenda contemporània, ficció irealitat en un món global», Carme Oriol parla de la llegenda urbana, llegenda contemporània o llegenda moderna, a la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural de l'IEC.

L’aparença de realitat que tenen les llegendes contemporànies els ve donada per la convicció amb què les explica el narrador, que, efectivament, se les creu. El receptor, en canvi, pot reaccionar-hi de diverses maneres: amb credulitat, amb excepticisme o, fins i tot, amb incredulitat. I això és així perquè la llegenda porta implícit el debat sobre la creença, a diferència del que passa en altres gèneres de la literatura popular, com per exemple, en la rondalla, en què l’audiència percep clarament que allò que s’explica no ha succeït.

Per la seva brevetat, pel caràcter sorprenent i per l’actualitat de la temàtica que tracten, aquestes narracions es transmeten amb facilitat i, en aquest procés, cada persona les recrea i les explica a la seva manera. En un món cada vegada més interconnectat, les llegendes contemporànies tracten temes globals, però ho fan des del particularisme de la cultura pròpia; per això, una característica d’aquestes històries és la seva variació. De fet, podem trobar versions d’una mateixa llegenda en diferents països, com mostren els reculls, els catàlegs i les bases de dades especialitzades existents.

 

Notícies anteriors

Mostra'n més