Passa al contingut principal

Sonograma publica un nou article a la secció de Folklore: «Comentaris a un repertori de Palmira Jaquetti»

La revista Sonograma ha publicat un nou article a la seua secció de Folklore: «Comentaris a un repertori de Palmira Jaquetti», escrit per Ramon Vilar i Herms.
Palmira Jaquetti (1895-1963), acompanyada del seu marit Enric d’Aoust, de Maria Carbó o de Mercè Porta, o bé a títol personal, va ser una de les recercadores més actives en la recol·lecció de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Va protagonitzar 14 missions de recerca i el nombre de cançons recollides és molt gran, com també l’àmbit territorial per on es va moure. Apropar-nos al repertori que ella va recollir s’ha de fer a poc a poc per tal de captar la varietat de temàtiques que hi apareixen i assaborir el gust de la terra en totes elles.

Una de les aportacions del repertori d’aquesta missió és la presència de cançons, balls i notícies sobre algunes festes populars. Concretament les Falles de Durro i la festa major de Saraís, ambdues poblacions situades a la Vall de Boí. Es dona el cas que en l’actualitat l’antic poble de Saraís està abandonat. Aquest es troba a mig aire del vessant esquerre de la Noguera de Tor, no s’hi va construir mai una carretera o pista que connectés el poble amb l’eix principal del fons de la vall. Els pocs habitants que en restaren s’establiren, sense deixar el terme antic, en cases esparses prop la carretera principal. D’aquí, doncs, la importància que té la descripció i fotografies4 que Palmira Jaquetti fa de la seva festa major. N’és un bon testimoni.





Notícies anteriors

Mostra'n més