Passa al contingut principal

Carme Oriol i Emili Samper coordinen el dossier sobre folklore de la Revista d'etnologia de Catalunya 41

El número 41 de la Revista d'etnologia de Catalunya (març de 2016) inclou el dossier "El folklore i l'etnopoètica avui", que ha estat coordinat per Carme Oriol i Emili Samper.


El contingut del dossier és el següent:


L’any 1994, Josep M. Pujol va coordinar el dossier «Etnopoètica: el folklore, de bella art a art aplicada», publicat al número 4 de la Revista d’etnologia de Catalunya. Avui, dues dècades després, i amb el dossier «El folklore i l’etnopoètica avui», pretenem agafar el testimoni d’aquell número amb l’objectiu d’examinar què ha canviat i què hi ha de nou en l’estudi del folklore i de l’etnopoètica. Aquest testimoni és, alhora, un homenatge a la persona que va contribuir de forma notable a la renovació del concepte del folklore a casa nostra i que va introduir l’etnopoètica com a disciplina científica a la universitat catalana. En tots dos casos, ens va oferir una perspectiva nova que bevia dels estudis que es duien a terme en aquells anys i que tenien en compte el context, l’acte comunicatiu i el factor artístic. D’una banda, va divulgar les aportacions del folklorista nord-americà Dan Ben-Amos, pel qual el folklore és «una forma de comunicació artística que es produeix en el si d’un petit grup» i, de l’altra, la teoria desenvolupada per la folklorista Heda Jason sobre el cànon etnopoètic. Aquesta petjada de Josep M. Pujol (1947-2012) es troba present, també, en una part dels articles que s’inclouen en aquest número, signats per investigadors que van tenir la sort de treballar amb ell i que són continuadors del seu llegat.
La revista es pot descarregar en pdf al web del Departament de Cultura i es pot llegir (Issuu) i descarregar al portal RACO (Revistes Catalanes d'Accés Obert).

Notícies anteriors

Mostra'n més