Passa al contingut principal

Ressenya d'Això era i no era. Obra folklòrica de Josep M. Pujol a la revista Estudis Romànics

El darrer número de la revista Estudis Romànics de l'Institut d'Estudis Catalans (38, 2016) inclou la ressenya dels llibres Això era i no era. Obra folklòrica de Josep M. Pujol i Three Selected Papers on Catalan Folklore.


Josep Temporal és l'autor d'aquesta ressenya, que es troba disponible en línia a l'hemeroteca científica catalana de l'IEC [pdf].
L’aparició del llibre Això era i no era. Obra folklòrica de Josep M. Pujol i del seu germà petit Three Selected Papers on Catalan Folklore és un esdeveniment, més que bo, magnífic. La compilació integral dels treballs folklòrics i etnopoètics de Josep M. Pujol (1947-2012) és una obra maior, rotunda, una aportació a la ciència de primeríssim nivell. Ho és perquè tots els escrits que la confegeixen —alguns amb l’aparença d’humils articles—són majors, substanciosos i referents dins del seu àmbit; i perquè tots són el resultat de procediments científics rigorosos i minuciosos, aplicats sense cap concessió. Josep M. Pujol feia, per damunt de tot, ciència amb autoexigència i amb aquella característica notable i ennoblidora que els pascalians anomenen esprit de finesse. Aquest tarannà li reclamà temps i moltes hores de recerca i maduració de registres folklòrics i de bibliografies. El seu resultat fou la destil·lació de molts coneixements acumulats i de saviesa interpretativa manifestada amb perícia i originalitat. Això és el que els lectors trobaran en aquesta obra de referència per a l’etnopoètica i els estudis de folklore: coneixements ferms, segurs, en molts casos decisius, però sobretot, encara que no s’expliciti, l’obertura a noves perspectives, a maneres renovades i a una original sensibilitat per als estudis de folklore i etnopoètica.

Notícies anteriors

Mostra'n més