Passa al contingut principal

Carme Oriol ressenya Lo rondallaire a Estudis Romànics

Carme Oriol ressenya la nova edició de Lo rondallaire. Tercera sèrie. Cuentos populars catalans de Francesc de Sales Maspons i Labrós al volum 38 (2016) de la revista Estudis Romànics.

La ressenya es troba disponible a l'hemeroteca científica catalana de l'IEC [pdf].
Dins de la col·lecció Biblioteca de tots colors, dirigida per Magí Sunyer, professor de la URV i especialista en estudis literaris del segle XIX, l’editorial Cossetània ha publicat el segon i darrer volum dels dos que ha dedicat a reeditar el conjunt de l’obra rondallística de Francesc de Sales Maspons i Labrós. L’edició dels dos volums ha anat a càrrec d’Albert Mestres que ha fet un acurat treball d’adequació ortogràfica a partir dels textos originals, escrits al segle XIX i, per tant, en ortografia prefabriana.

El primer volum, que va sortir publicat en aquesta mateixa col·lecció l’any 2010, aplega les dues primeres sèries de Lo rondallaire (publicades per primera vegada el 1871 i el 1872, i la primera reeditada el 1930). El volum conté un total de 53 rondalles. La col·lecció de rondalles va precedida per un extens i aprofundit estudi introductori, «Francesc de S. Maspons i Labrós en la rondallística del seu temps», a càrrec de Josep M. Pujol, que és de lectura imprescindible per a tothom qui vulgui endinsar-se en el coneixement de la història de la rondallística catalana.

El segon volum, publicat el 2014 i objecte de la present ressenya, inclou: la tercera sèrie de Lo rondallaire (publicada per primera vegada el 1875), que conté 27 rondalles; els Cuentos populars catalans (publicats el 1885 i posteriorment el 1952), amb 20 rondalles; i les rondalles disperses, un total de 8, que Maspons havia publicat en revistes de l’època i que no havien estat incloses en cap rondallari. Amb l’edició d’aquest segon volum es completa, doncs, l’edició moderna de totes les rondalles aplegades per Maspons, un conjunt de 108 textos, fins ara molt poc accessibles als estudiosos i al públic en general.

Notícies anteriors

Mostra'n més