Passa al contingut principal

La secció de Folklore de la revista Sonograma publica l'article «Josep Massot i Muntaner: saviesa i fidelitat al país»

  La secció Arxiu de Folklore de la revista Sonograma publica, al número 56, l'article de Caterina Valriu «Josep Massot i Muntaner: saviesa i fidelitat al país».

El mes d’abril del 2022, just l’endemà de Sant Jordi, ens va deixar Josep Massot i Muntaner, havia complit vuitanta anys i encara tenia molt projectes per enllestir i il·lusió per la vida. Josep Massot, mallorquí de soca-rel, havia nascut a Palma en plena postguerra, el 1941, fill d’una família benestant i de gran pes intel·lectual. En acabar el batxillerat es traslladà a Barcelona per estudiar Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona, pocs anys després, professà com a monjo de Montserrat. La seva intensa activitat professional i intel·lectual es desplegà des de Montserrat i Barcelona, però sempre mantingué intensos lligams familiars, d’amistat i de col·laboració amb Mallorca i amb la resta d’illes Balears.

 Confiava en les persones i sabia guiar i orientar. Sempre responia les preguntes, que eren moltes, d’altres estudiosos, tant si eren joves que s’iniciaven en la recerca com si eren col·legues. S’oferia a revisar, aportava les seves precisions, ampliava les referències bibliogràfiques, trufava la informació amb anècdotes i pinzellades d’ironia. Sempre va donar suport  al Grup d’Estudis Etnopoètics (GEE) i tots els membres el consideràvem soci d’honor del grup. La V Trobada del GEE, que férem a Montserrat el 2009 comptà amb  l’hospitalitat i l’aportació intel·lectual i humana de Josep Massot. La seva erudició era immensa. En una expressió ben popular a Mallorca i que sé ben cert que el faria somriure, diríem que «sabia el dimoni on se colga».
50 anys Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (Foto: Òmnium Cultural)

 

Notícies anteriors

Mostra'n més