Passa al contingut principal

La secció de Folklore de la revista Sonograma publica l'article «En memòria d’en José Antonio Carrégalo Sancho»

 La secció de Folklore de la revista Sonograma publica, al número 53, l'article d'Artur Quintana «En memòria d’en José Antonio Carrégalo Sancho».

En Carrégalo, com sempre l’hem anomenat, tenia aleshores 35 anys. En ben poc de temps va integrar-se plenament en la tot just encetada Renaixença de la llengua catalana i la cultura que conforma a l’Aragó, una Renaixença que havia començada encara mig a les palpentes a finals de la dècada dels seixanta del segle XX i que no havia pres ben bé volada fins a 1985-1986 a l’entorn del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana. 

Efectivament, en Carrégalo, com tants de nosaltres, ha hagut de fer tots els papers de l’auca que ha d’assumir qualsevol dels activistes que, com ell, lluitem en la defensa d’aquest patrimoni tan íntimament aragonès que és la llengua catalana de la Franja i la cultura que conforma. I és així com el veiem en els seus treballs fent intensament de folklorista, amb tot el que això implica de dialectòleg i etnògraf, si més no, implicant-se ben aviat en els estudis i treballs toponímics, en la història de Mont-roig i la del Matarranya, convertint-se en escriptor de reculls costumistes i articulista de critica d’actualitat a  la premsa —poca, ai!— en català a l’Aragó, … I tota aqueixa feinadassa ha estat en gran part autodidacta, acomboiat, això sí i tant, per Carles Sancho, Hèctor Moret, Ricard Solana, Carles Terès, …, o tants i tants mont-rogins, sempre que ha calgut.

 


Notícies anteriors

Mostra'n més