Passa al contingut principal

La secció de Folkore de la revista Sonograma publica un article sobre Eusebi Ribas Vallespinosa

 El número de gener de la revista Sonograma publica un article d'Albert Oliva Ramal sobre el prevere i folklorista Eusebi Ribas Vallespinosa, a la secció de Folklore.

Albert Oliva és autor de la tesi doctoral «Eusebi Ribas Vallespinosa, prevere i folklorista. Contribució a la història del folklore català (1874-1959)», llegida al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. En la qual l'autor dona a conèixer una de les figures de la clerecia catalana dels segles XIX-XX estudioses del folklore, oblidades injustament.

Mossèn Eusebi Ribas Vallespinosa és un d’ells i, amb la seva tasca folklòrica, destaca en trajectòria i excel·lència a la ciutat de Valls. Neix a la capital de l’Alt Camp el 1874 i és fill de Josep Ribas Puig i Francesca Vallespinosa Català, una família d’industrials tèxtils vallencs de reconeguda posició. Ribas dedica la seva vida al servei de Déu. Estudia al Seminari Pontifici de Tarragona i s’ordena sacerdot el 1898. Obté el Beneficiat de la Reverenda Comunitat de Preveres de la parròquia arxiprestal de Sant Joan de Valls. Amb la tasca ministerial que desenvolupa com a clergue, mostra un interès incipient cap a l’estudi i la recopilació de les formes folklòriques vives en el poble.
En concret, la divulgació de la recerca folklòrica d’Eusebi Ribas es pot situar en tres nivells. Primerament, mitjançant la seva participació en l’Obra del Cançoner amb la cessió d’un recull nombrós de cançons populars de Valls i la comarca. En segon lloc, amb la confecció de monografies, notes i treballs, la majoria dels quals resten inèdits, i que en algun cas han estat presentats en concursos i certàmens literaris, com l’aplec de jocs tradicionals vallencs. Per últim, l’assiduïtat de Ribas en la premsa comarcal i local de l’època, ja sigui d’una forma directa o a través de les referències d’altres autors, permet evidenciar i apropar un nodrit corpus de materials folklòrics a tot un públic immediat i proper a través del perfil polifacètic de l’autor.


 

Notícies anteriors

Mostra'n més