Passa al contingut principal

Es publica el llibre La llegenda a cura de Magí Sunyer i Emili Samper

La col·lecció Estudis Catalans de l'editorial alemanya Reichenberger acull la publicació del llibre La llegenda, a cura de Magí Sunyer i Emili Samper.


Aquest llibre estudia la llegenda des de perspectives diverses, necessàries per esbrossar un camp terminològic ple de confusions. Pretén fomentar el debat al voltant d’aquest concepte, determinar-ne els límits, examinar-ne l’evolució i observar el rendiment que ha proporcionat en textos literaris significatius. Dividit en dos apartats (Conceptes i límits; Llegenda i literatura), és una iniciativa del Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC) i compta amb la col·laboració del grup de recerca Literatura, Iconografia i Recepció de l’Antiguitat (LIRA), tots dos de la Universitat Rovira i Virgili, pel tal d’emprendre l’anàlisi del gènere des dels orígens de la cultura occidental.
El primer apartat (Conceptes i límits) agrupa cinc aportacions que situen la llegenda en relació als gèneres amb què d’una o altra manera intersecciona; en conseqüència, aporta elements per a la definició del gènere des del folklore, la literatura grega, la literatura llatina, la llegenda històrica i la literatura fantàstica.
El segon (Llegenda i literatura) reuneix vuit estudis específics sobre llegendes literàries que mantenen una relació d’hipertextualitat amb els relats originaris. Es tenen en compte, així, les aportacions fetes per autors que van des d’Homer fins a Salvador Espriu, passant per Francesc Maspons i Labrós, Narcís Oller, Josep Aladern, Frederic Soler, Josep Carner, Josep M. López-Picó, Alfons Maseras i Ventura Gassol.
Entre les aportacions incloses, s'hi troben les següents referides al vessant folklòric d'aquest gènere: 
  • Carme Oriol: La llegenda, un dels grans gèneres del folklore narratiu 
  • Emili Samper: Francesc Maspons i Labrós i les Tradicions del Vallès: un tast del llegendari català 
  • Albert Oliva: Llegenda i festa. Narcís Oller i Josep Aladern 
  • Montserrat Palau: Folklore i llegenda en el teatre de Ventura Gassol: La mort de l’os
Per a més informació:
La llegenda
Magí Sunyer, Emili Samper (eds.)
2019; vi, 250 pp. Softcover; 15 x 21 cm.; catalán.
(Estudis Catalans 9)
ISBN: 978-3-944244-92-1
39,- €

Notícies anteriors

Mostra'n més