Passa al contingut principal

Conferència d'Emili Samper sobre l'obra folklòrica de Cels Gomis

Dins els actes que commemoren el centenari de la mort del folklorista reusenc Cels Gomis i Mestre (1841-1915), Emili Samper pronunciarà la conferència "L'obra folklòrica de Cels Gomis".

L'acte, organitzat per Carrutxa i per l'Arxiu Municipal de Reus, tindrà lloc dijous 7 de maig, a les 19:30 a l’Arxiu de Reus (C/ Sant Antoni M. Claret, 3).


Cels Gomis va realitzar una tasca considerable com a col·lector de materials folklòrics. S’interessà per la llengua, aplegà cançons, rondalles i llegendes, recollí la ciència popular respecte a les plantes, els animals, la lluna o la meteorologia… La seva prolífica obra sobre folklore abasta títols com La lluna segons lo poble, Lo llamp i els temporals (1884), Aplec de cansons populars catalanes (1883), Costums empordaneses. Dinars de morts (1887), Meteorologia i agricultura populars (1888), Botànica popular (1891), o l’obra que no va publicar en vida, La bruixa catalana (1987).
Emili Samper es va formar en etnopoètica i folklore a la Universitat Rovira i Virgili i, des de fa més de deu anys, és investigador i tècnic de la unitat de recerca Arxiu de Folklore d'aquesta universitat. Ha realitzat una recerca exhaustiva sobre el personatge —tot i que ell mateix apunta que van sorgint nous materials—, tant a partir dels seus fons personals, cedits a Reus per la família i avui conservats a l’Arxiu Municipal, com pel que fa a la quantitat considerable d’articles que va publicar en butlletins i revistes. La seva tesi doctoral sobre Gomis ha estat publicada, en part, amb el títol De l’anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915).

Notícies anteriors

Mostra'n més