Passa al contingut principal

III Curs de Cultura Popular

El III Curs de Cultura Popular: “El rei Jaume I en l'imaginari popular i en la literatura” es realitzarà a Salou els dies 23, 24 i 25 d’octubre de 2008. Aquest curs forma part d’una activitat d’intercanvi de professorat i d’alumnat universitari que es va iniciar l’any 2004 amb el I Curs de Cultura Popular realitzat a la Seu Universitària de Benissa (Alacant). Dos anys més tard, el 2006, la Universitat de les Illes Balears va organitzar el II Curs de Cultura Popular a Cala Millor. I en aquesta tercera convocatòria, serà la Universitat Rovira i Virgili l’amfitriona.

Els cursos, com el seu nom indica, tracten temes relacionats amb la Cultura Popular. El seu objectiu és reflexionar sobre les darreres aportacions de la investigació realitzada en aquest àmbit en les terres de parla catalana i, al mateix temps, es pretén fomentar el debat i l’intercanvi d’idees i de punts de vista. En aquesta tercera edició, els organitzadors del curs plantegen com a tema d’estudi la figura del rei Jaume I en l’imaginari popular i en la literatura. El tema s’emmarca, així, dins d’un seguit d’actes que tindran lloc durant l’any 2008 per commemorar el 800 aniversari del naixement del Rei.
El rei Jaume I és un personatge molt popular en la cultura catalana i, per això, és un referent indiscutible en l’imaginari popular dels diversos territoris que conformen la nostra cultura. El Rei és un personatge que apareix com a protagonista en rondalles, llegendes i tradicions i, per tant, forma part de l’imaginari popular de la cultura catalana. A més, la seva figura ha estat molt evocada i utilitzada pels escriptors i apareix amb freqüència en la nostra literatura.
 

Aquest curs d’estudi combinarà la part més estrictament acadèmica amb una altra part més divulgativa. Així, s’impartiran ponències i conferències, però hi haurà també una taula rodona referida a les darreres publicacions sobre la figura del rei Jaume I on es presentarà la nova edició, en format de luxe, del llibre El rei en Jaume I: un heroi històric, un heroi de llegenda : cinc itineraris per Mallorca de Caterina Valriu i Tomàs Vibot. El Curs també inclourà una contada de llegendes populars així com una activitat nàutica. També es realitzarà una ruta literària, dins l’anomenada ruta del Cister, que oferirà als assistents lectures literàries relacionades amb els reis catalans i els monestirs de Santes Creus i Poblet. Algunes d’aquestes activitats permetran també la participació de públic divers, a part dels assistents al curs.

Notícies anteriors

Mostra'n més